REFERENSSEJÄ

YMPÄRISTÖTUOTTEITA

Keravan keskustassa sijaitsee Sinkan taidemuseon “salainen puutarha”. Absentus / Abau Design toteutti puutarhaan kaksi kaarevaa seinää, joissa on pyöreät penkit ja pöydät. Seiniin on leikattu suurempia aukkoja ikkunoiksi, sekä pieniä aukkoja köynnöskasvien tartuntapinnaksi. Ilmava ja leikkisä kokonaisuus kutsuu viihtymään. Materiaaleina corten-teräs ja lehtikuusi.
Järvenpään hautausmaalle asennettiin kaksi jäteasemaa yleisilmeen siistimiseksi. Materiaaliksi valittiin tyylikäs, pitkäikäinen ja ympäristöön istuva corten-teräs myös siksi, että jäteastioita tyhjennetään koneellisesti. Corten-teräs sietää kolhuja ja kolhiintunut pinta patinoituu jälleen suojaavaksi ruosteeksi. Corten-teräs on myös kierrätettävä materiaali.
Lahden Läntisen hautausmaan muistolehdossa on hieno graniittinen kivipöytä. L-kirjaimen muotoisen pöydän toinen sivu on kynttilöille, toinen kukkamaljakoille. Omaiset ovat löytäneet pöydän ja se on ilahduttavasti aivan täynnä kukkia.
Monikäyttöinen istutusastiamme Porvoon Näsinmäen kauniilla hautausmaalla. Istutusastiaa voi säädettävän pohjalevyn ansiosta käyttää puille, pensaille, kukkaistutuksille. Astian voi eristää, mikä pidentää kylmänarkojen kasvien elinkaarta. Hautausmaalla astiaa voidaan käyttää myös kukkasuppiloille ja talvisin kynttilöille.
Monikäyttöinen istutusastiamme voidaan tehdä corten-teräksen lisäksi myös sinkitystä teräksestä, jolloin astian voi pinnoittaa asiakkaan valitsemalla värisävyllä. Porvoon sirottelualueen astioiden väriksi valittiin musta, jotta ne sopivat yhteen muistomerkkien kanssa. Näissä astioissa on kesäaikaan kukkasuppiloille suunnitellut reikälevyt. Talviaikaan reikälevyt poistetaan, ja astiaa käytetään kynttilöille.

YHTEISHAUTAMUISTOMERKKEJÄ

Levon hautausmaan sirottelualueen upea muistoseinä, Levon Kaari, asennettiin syksyllä 2020. Vuoden 2021 aikana corten-teräksestä valmistettu seinä sai pintaansa upean patinan. Tämän taideteoksen etuseinä koostuu teräspaanuista, joihin kaiverretaan muistotekstit. Valo saa muistomerkin hehkumaan.

Korson kirkon pieni ja idyllinen, 2002 avattu hautausmaa oli täyttynyt. Absentuksen suurten, maanalaisten holvihautojen avulla kauniiseen muistopuutarhaan voidaan haudata myös seuraavat 20, jopa 30 vuotta. Holvihautojen lukitut luukut jäävät huomaamattomasti niiden päälle suunniteltujen suurten pyöreiden muistopöytien sisään. Kirkon seinustalla on kolme suurta muistomerkkiä, joiden sisällä on piilokiinnitys muistolaatoille.

Absentus toimitti muistolaatat Vihdin hautausmaan uuden sirottelualueen kivipaaseihin. Taitavasti suunnitellulla alueella kivipaasien molemmilla puolilla on kivilouhikot sirotttelulle, joten myös muistolaattoja on kivipaasien molemmin puolin. Muistolaatat on toteutettu ilmavasti, kehikossa ilman raameja. Kehikko on tehty mustasta alumiinista, jolloin se sulautuu mustaan kiviseinään. Muistolaatat ovat kooltaan 60 x 100mm, ja ne on asennettu kiskoon piilokiinnityksellä.
Pitkään valmisteltu hanke Helsingissä Maunulan uurnalehdossa on vihdoin valmis. Muistomerkkimme ”Planeetta” symboloi sitä kaunista ajatusta, että poissa oleva (absent) tukee ja kannattelee niitä, jotka jäivät muistelemaan. Kivipaasista poisleikattu planeetan muoto korostuu yövalaistuksessa.
Kauniit kiviristit Nastolan hautausmaan uurnametsän sylissä. Ristien sakaroihin kiinnitetään alumiinista valmistetut muistolaatat. Edessä kivipöytä kynttilöitä varten.
Vaasan vanhan hautausmaan uurnalehtoon pystytettiin kaksi upeaa Oslo-yhteishautamuistomerkkiä. Muistolaatat kiinnitettään muistomerkin sivuille. Muistomerkin pyöreän aukon voidaan katsoa kuvaavan elämän jatkuvuutta tai vainajan jättämää tilaa häntä muistavien mielissä.
Nastolan hautausmaalle pystytetty yhteishautamuistomerkki valmistettiin Corten-teräksestä, kivestä ja alumiinista. Corten-seinämään on leikattu kaunis risti, jonka lävitse seinämän taakse sijoitetut kynttilät valaisevat ristikuvion. Seinämän alareunassa on paikka kynttilöille. Muistolaatat on kiinnitetty kiviseinämään.
Levon hautausmaan muistolehdossa on hieno, kaareva kivimuuri muistolaatoille. Absentuksen muistolaatat muodostavat kolmekymmentä taulua, joiden elävällä asettelulla jatkettiin kivimuurin elävää, luonnollisen rosoista vaikutelmaa.
Keravan hautausmaan sirottelualueen muistelupaikalla on kivipaasiin kiinnitetty muistolaattojen lisäksi tasot kynttilöille, ja erilliset pöydät kukkasuppiloille. Tämä rauhallinen kokonaisuus tehtiin mustaksi anodisoidusta alumiinista. Nimilaatat on kehystetty tyylikkäästi, yhtenäiseksi tauluksi.
Keravan hautausmaan uurnalehdon komeisiin kivipaaseihin toimitimme muistolaatat ja kynttilätasot.
Absentuksen kädenjälki näkyy upeissa, Corten-teräksestä valmistetuissa yhteishautamuistomerkeissä Honkanummen hautausmaalla. Tässä luonnonkauniissa metsäkorttelissa corten istuu upeasti mäntymaisemaan. Hienon alueen pääsuunnittelijana Byman & Ruokonen Oy.