Muistomerkkimme valmistetaan ekologisista ja pitkäikäisistä materiaaleista

MATERIAALEINA KIVEÄ, PUUTA JA METALLIA

TOIMIMME MATERIAALIRIIPPUMATTOMASTI TARJOTEN MUISTOMERKEILLE AINA PARHAAT MAHDOLLISET MATERIAALIT ASIAKKAIDEN JA YMPÄRISTÖN YKSILÖLLISTEN TARPEIDEN MUKAAN.

Jokaisella materiaalilla on omat vahvuutensa ja luontaiset ominaisuudet, joiden ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää suunniteltaessa ajattomia ja pitkäikäisiä tuotteita. Tästä ymmärryksestä syntyvät Absentuksen ainutlaatuiset tuotteet.

Suunnittelufilosofiassamme aitoudella ja rehellisyydellä on suuri merkitys. Hyväksymme tosiasian, etteivät käyttämämme materiaalit ole ikuisia. Suosimme materiaalivalinnoissamme aitoja materiaaleja, jotka ikääntyvät luonnollisesti ja arvokkaasti. Tätä näkyvää ikääntymistä kutsutaan patinaksi. Ja juuri tämä materiaalin omaehtoinen, luonnollinen ikääntyminen  tekee tuotteistamme eläviä ja uniikkeja.

Kiinnitämme läpi koko toimintamme erityistä huomiota ekologisuuteen. Käyttämiemme materiaalien osalta erityisen tärkeää on raaka-aineiden hankinta sekä kierrätettävyys. Tuotteiden elinkaaren pituuteen voidaan vaikuttaa hyvällä suunnittelulla, oikeilla materiaalivalinnoilla sekä käytön aikaisella huollolla.

Säänkestävä teräs

Corten-teräksen väri muuttuu ajan kuluessa
2kk, 4-6kk, 12-18kk

Ominaisuudet

Corten on säänkestävä teräsmateriaali, jonka luonnollisen näköinen patinapinta kehittyy ajan myötä, antaen tuotteelle elävän ja yksilöllisen ilmeen. Oikein käytettynä materiaali vaatii vain vähän huoltoa ja sen ilmeikäs ulkonäkö kestää pitkään.

Corten on lähestulkoon puhdasta terästä, joka sisältää vain pienen määrän lisäainetta, jonka ansiosta materiaalin pinnalle muodostuu suojaava patinakerros, kun se altistuu sääolosuhteille. Patinalla on aluksi punaruskea väri, joka tummuu ajan myötä.

Corten-teräs on säänkestävää, sillä se suojaa itse pintansa hapettumiselta (oksidoituminen). Kun corten -teräs altistuu vuorotellen sekä kosteille että kuiville olosuhteille, sen pintaan kehittyy siihen seostetun kuparin, kromin, nikkelin ja fosforin ansiosta tiivis oksidikerros eli patina. Erillinen pintakäsittely corten-tuotteissa ei ole siis välttämättä tarpeellista. 

Cortenin täydellisen oksidoituminen kestää normaaliolosuhteissa (ilman kiihdyttimiä)  keskimäärin 12-18 kuukautta. Tänä aikana kun corten ei ole vielä vakaa ilmenee sateella jonkin verran ruosteen valumista. Tämä on täysin normaalia, mutta saattaa aiheuttaa, varsinkin huokoisiin materiaaleihin tahriintumista.

 

Huolto ja ylläpito

Patina estää teräksen hapettumisen ja siten hidastaa teräksen ruostumista merkittävästi. Jos suojakerros vaurioituu, vauriokohtaan muodostuu uusi patina suojaamaan terästä. Tummuneen patinakerroksen voidaan haluttaessa mekaanisesti poistaa, jolloin oksidoitumisprosessi alkaa jälleen alusta palauttaen samalla pintaan vaalean punaruskean sävyn.

Voit korjata pienet pintavirheet (tahrat, naarmut ja lommot) hankaamalla pintaa alaspäin teräsvillalla virheen poistamiseksi. Suositellaan käsittelemään aina kokonainen pinta pelkän vauriokohdan sijaan. Kostuta pinta sitten vedellä ja anna pinnan oksidoitua.

 

Absentuksen hautakivistä kaksi mallia on saatavilla corten-teräksestä: Copenhagen ja Reykjavik.

Luonnonkivi

Luonnonkivi havainnekuva
Varpaisjärven musta, Viitasaaren vaalea, ynnä muut upeat kivimateriaalit. Katso lisää tästä linkistä.

Luonnonkivi

Varpaisjärven musta, Kurun harmaa, Spektroliitti

 

Ominaisuudet

Käyttämämme luonnonkivet ovat kovia ja kulutusta kestäviä materiaaleja, joilla on erinomaiset säänkestävyysominaisuudet. Kivi on luonnollinen materiaali, ja jokainen kivi on yksilöllinen.

 

Pintakäsittely

Pintakäsittelyllä vaikutetaan kiven pinnan kiiltoasteeseen ja tasaisuuteen sekä muihin esteettisiin ominaisuuksiin. Esimerkiksi kiven värin ja pintakuvioiden erottuvuuteen voidaan vaikuttaa kiiltoastetta muuttamalla. Absentuksen tuotteissa tarjottuja käsittelyvaihtoehtoja ovat kiillotettu (väri voimakas, kiiltävä), ja matta (kiillotettu, sen jälkeen himmeäksi hiottu pinta)

 

Huolto ja ylläpito

Luonnonkivi on erittäin kestävä materiaali, joka vaatii vain vähän hoitoa. Pinnat on kuitenkin hyvä ajoittain puhdistaa vedellä ja puhdistusliinallaVaikeiden tahrojen kuten steariiniroiskeiden poistamisessa voi käyttää esim. laimeaa pesuaineliuosta. Huuhtele pinta huolellisesti puhdistuksen jälkeen.

 

Loimaan Kivi ja Suomen Kivivalmiste tuottavat korkealaatuiset kivimateriaalit kaikkiin Absentuksen hautakiviin. Esimerkiksi seuraavat luonnonkivet: Marpaisjärven musta, Viitasaaren vaalea, Spektroliitti, Korpilahden musta.

 

Absentuksen hautakiviperheeseen kuuluu kolme kaunista muistomerkkiä, jossa päämateriaaliksi tarjotaan luonnonkiveä: OsloVisby ja Wasa.

 

Luonnonkivien ohella tarjoamme vaihtoehtona myös kivikomponenttimateriaaleja:

Kivikomposiitti

UHPC eli erikoislujan betonin väräsävyjen havainnekuva
valkoinen, harmaa, musta

Ominaisuudet

Väri- ja rakeisuusominaisuuksia voidaan muokata lähes loputtomasti. Muokatut luonnonkivet valmistetaan joko marmori- tai kvartsijauheesta, hartsista ja pigmenttimineraaleista käyttäen alipainevärähtelyä. Kivet viimeistellään leikkaamalla, hiomalla ja kiillottamalla aivan kuten luonnonkivetkin.

 

Pintakäsittely

Kiillotettu, mattahiottu

Kaikki pinnat impregnoidaan kivenkyllästekäsittelyllä, joka parantaa tuotteen kestävyysominaisuuksia ja lisää näin sen elinikää. Impregnointikäsittely suojaa myös eroosiolta estäen veden ja lian imeytymistä sekä jään muodostumisen. Pintoihin voidaan lisätä vielä erillinen nano-käsittely antamaan erityissuoja likaa vastaan. Kiillotetut pinnat saattavat ajanmyötä hieman menettää peilaavuuttaan auringon uv-säteilyn ja ilman epäpuhtauksien johdosta.

 

Huolto ja ylläpito

Muokatut marmori- ja kvartsikomposiitit ovat erittäin kestäviä ja ne vaativat vain vähän hoitoa. Pinnat on kuitenkin hyvä ajoittain puhdistaa puhdistusliinalla, vedellä ja miedolla pesuaineella. Pinnan impregnointikäsittely on myös hyvä toistaa 5 vuoden välein. Huomioi käsittelyaineiden valmistajien suoja- ja käyttöohjeet!

Tummimmat värisävyt saattavat ajan myötä hieman vaaleta auringon uv-säteilyn ja ilman epäpuhtauksien johdosta.

Ultra High Performance Concrete (UHPC)

Kivikomposiitti havainnekuva
valkoinen, harmaa, antrasiitti

Ominaisuudet

Käyttämämme UHPC koostuu erittäin hienojakoisista (n. 0,05 mm: n raekoko) luonnollisista mineraalikomponenteista (sementti- ja graniitti- tai marmorikomponentit) sekä lasikuidusta, joka takaa lopputuotteen kestävyyden ja joustavuuden. Suuri osa runkoaineesta on kierrätettyä, paikallista betonimurskaa, jota syntyy kiviteollisuuden sivutuotteena. Suurempirakeisilla luonnollisilla mineraalikomponenteilla voidaan lisätä materiaalin elävyyttä.

 

Pintakäsittely

Muottipinta, kiillotettu, hiekkapuhallettu.

Kaikki pinnat impregnoidaan kivenkyllästekäsittelyllä, joka parantaa tuotteen kestävyysominaisuuksia ja lisää näin sen elinikää. Impregnointikäsittely suojaa eroosiolta estäen veden ja lian imeytymistä sekä jään muodostumisen. Pintoihin voidaan lisätä vielä erillinen nano-käsittely antamaan erityissuoja likaa vastaan.

 

Huolto ja ylläpito

UHPC on erittäin kestävä materiaali, joka vaatii vain vähän hoitoa. Pinnat on kuitenkin hyvä ajoittain puhdistaa vedellä ja puhdistusliinallaPinnan impregnointikäsittely on myös hyvä toistaa 5 vuoden välein. Huomioi käsittelyaineiden valmistajien suoja- ja käyttöohjeet! Tummimmat värisävyt saattavat ajan myötä hieman vaaleta auringon UV-säteilyn johdosta.

 

Absentuksen hautakiviperheeseen kuuluu kolme kaunista muistomerkkiä, jossa päämateriaaliksi tarjotaan UHPC:tä: OsloVisby ja Wasa.

Puu

Puumateriaalit: tammi, lehtikuusi ja haapa
tammi, lehtikuusi, haapa

Ominaisuudet

Luonnon materiaalina puun ominaisuudet, kuten ulkonäkö, lujuus ja muut fysikaaliset ominaisuudet vaihtelevat. Jokainen puu on yksilöllinen. Tästä syystä samankin lajin yksilöt eroavat toisistaan. Puuhun kuuluu luonnollisia virheitä ja puutteita. Ympäristön olosuhteiden muuttuessa (kuuma / kylmä, kuiva / märkä) puun sisäinen kosteustasapaino muuttuu ja puu voi lisätä tai vähentää sen tilavuutta, mikä voi aiheuttaa halkeamia. Kaikki tämä on luonnollista.

 

Pintakäsittely

Puun suojauksen tarkoitus on säilyttää puun ja puutuotteiden hyvät ominaisuudet ja samalla estää mahdolliset laho-, home-, hyönteis- ym. vauriot. Yleensä puu säilyy käsittelemättömänäkin pitkiä aikoja, jos puumateriaalin riittävästä rakenteellisesta suojauksesta huolehditaan. Puun pitkäaikaiskestävyyden edellytys on muun muassa se, että puun kosteus on jatkuvasti alle 20 %. Ympäristövaikutusten vähentämiseksi suojaamme puutuotteemme kemiallisesti eli niille tehdään valmiiksi pinnan impregnointikäsittely luonnonmukaisilla öljy- ja vahatuotteilla. Käsittely on hyvä toistaa aluksi 2-3 vuoden ajan vuosittain ja jonka jälkeen vähintään 5 vuoden välein.

 

Huolto ja ylläpito

Puu on elävä luonnon materiaali, joka on oikein huollettuna kestävä ja varsin pitkäikäinen. Puutuotteissamme on jo valmiiksi öljy- ja vahakäsittely ja siksi ne vaativat vain vähän hoitoa. Pinnat on kuitenkin hyvä ajoittain puhdistaa puhdistusliinalla. Pinnan impregnointikäsittely on hyvä toistaa aluksi 2-3 vuoden ajan vuosittain ja jonka jälkeen vähintään 5 vuoden välein. Huomioi öljy- ja vahavalmistajien suoja- ja käyttöohjeet!

 

Absentuken hautakiviperheeseen kuuluu yksi puinen perinteitä kunnioittava hautaristi: Åbo.

Kultaukset, maalaukset sekä pronssikirjasimet ja -koristeet

Puhdista kullatut ja maalatut pinnat varovasti pyyhkimällä. Älä käytä harjaa tai painepesuria. Pronssikirjainten ja -koristeiden puhdistuksessa on syytä noudattaa yleisiä pronssin puhdistusohjeita. Huomioi puhdistusaineiden valmistajien suoja- ja käyttöohjeet!

YLEISTÄ

Tuotteen takuun säilyttämiseksi on erittäin tärkeää noudattaa valmistajan ”Care and Maintenance” -oppaassa mainittuja tuotteen hoitosuosituksia. Jos sinulla on kysyttävää asianmukaisesta kunnossapitotoimenpiteestä, voit olla yhteydessä Absentus:n tukeen (info@abau-design.com)

 

Suosittelemme öljykynttilöitä käytettäväksi tuotteissamme.